1 muharram 1432H

1 muharram 1432H. hari ini. bermula tahun baru. buat azam baru. aim baru. semuaaaa baru. cuti pun baru….bermula. insyallah. tapi niat dan tujuan hidup sama. sebagai seorang khalifah (2:30) dan mengabdikan diri kepada yang ilahi (51:56). insyallah.

orang cakap, kalau dah tahun baru. semua kena baru, kan? apa yang baru? azam? niat? tujuan hidup? teman hidup? pencil box? baju dalam almari? kasut? rumah? semua semua kena baru ke? tak, kan? habes kalau semua baru, apa yang lama? yang lama nak letak mana? tak membazir ke tu?

hah, tengok la maksud hijrah tu sendiri. HIJRAH- berpindah dari satu tempat ke satu tempat yang lain. huh, macam mana kita nak berhijrah?kalau definisi ni pulak-berpindah dari satu keadaan yang jahil ke keadaan yang lebih baik. okeh? sepatutnya semua umat islam patut berhijrah-kita mesti become a better person ! insyallah. macam phrase yang kita selalu dengar- today is better than yesterday, but tomorrow must be better than today (erk, lebih kurang lah ayat dia). tapi tu orang putih punya cakap. rasullah pun ada bersabda tentang hijrah, “orang yang berhijrah adalah meninggalkan apa apa yang dilarang oleh Allah s.w.t” macam kita tinggalkan dosa lakan? jadi, marilah kita meninggalkan zaman jahiliah kita dengan azam baru pada tahun yang baru ini. 

okeh, azam ana untuk tahun ini (1432H) bukan tunggu 1 january 2011 je:

  1. menjadi seorang hamba yang sentiasa mengingati DIA yang sepatutnya, dan banyak menghabiskan masa dengan DIA
  2. tanamkan dalam diri untuk senang membantu orang, especially umi dan abah. “keredhaan mereka, keredhaan DIA”
  3. menjaga hubungan dengan semua orang : cikgu cikgu, sahabat sahabat, kelasmet kelasmet, usrahmate, roomate, wingmate, collegemate, makcik makcik DS, semua semua yang terlibat dalam hidup ana. “habluminallah, habluminnas”
  4. beruasaha untuk cemerlang dalam akademik, dan test serta exam. in other words, excel kat kolej laa. ingat “exam bukan matlamat, tapi alat”
  5. menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan dengan hati yang terbuka! ingat ” selangkah kaki dah dalam neraka!”
  6. menagih cinta DIA sepanjang masa, ingatlah DIA selalu, sesungguhnya cinta manusia tak tulen.

sesungguhnya, semoga Allah memberkati matlamatku🙂

^_^ dan sempena tahun baru ni, mari kita amalkan 10 muwasafat dibawah  sama sama, insyallah. semoga kita jadi hambanya yang all-rounder🙂

salam

About seciput

khalifah ALLAH
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s