semangat buat kek!

alhamdulillah, selesai buat cupcake yang dipesan nab nab (baca:zainab).

thumma, alhamdulillah ‘ala kulli hal🙂 be grateful and never regret !

sebenarnya, boleh baca title kat atas ni dengan dua nada. pertama; “semangat buat kek” atau semangat “buat kek”. mungkin, ia lebih bermakna kalau kita pernah buat kek kot. erk, pernah buat, tak? kalau belum, cubalah. then you’ll know how it feels.

tapi takpe, meh saya kongsi perasaan best buat kek. hmm. sangat best sebenarnya. sebab dia bagi pembuat kek tersebut satu kepuasan yang “umph”. hanya alhamdulillah je yang layak dikeluarkan waktu tu. sungguh!

kenapa?

sebab. bila kita terfikir nak buat kek. kita akan, carik resipi yang paling mudah untuk didapati. carik bahan (kadang kadang terus carik on the dot!) ikut list resipi tu. cek bahan, tengok apa yang tak cukup. pergi beli. cek lagi, perkakas apa yang takde. pergi pinjam. carik masa yang paling sesuai, sampai sanggup allocate lagi. “okeh, petang ni nak buat kek red velvet laaa”

Image

pergh. waktu tu semangat membuak buak!

done with the cake. makan. alhamdulillah. then, we will start thinking of the next cake we want to bake. pergh. mulalah carik kek ni. try tu. try ni. test tu. test ni..

tapi, kita akan face dua keadaan bila kita tak cukup bahan. antara semangat jadi lemah, and decide terus, “malaslaa”, atau terlampau membuak buak untuk carik jugak bahan sampai dapat.

hmm. in reality, do we have this kind of enthusiasm? erk, but which one?

i just realize one thing. everyone has this type of enthusiasm of “semanga buat kek”. except the way it ends differ. betul. tak percaya?

tengok eh. contohnya, bila kita suka baking (lepas kita makan kek buatan sendiri, sebab sedap) akan ada feel nak buat lagi. tapi kalau reason hangat hangat tahi ayam, tak payah laa nak teruskan. lebih lebih lagi bila kita tak cukup bahan. takde effort kan nak cukupkan bahan, betul tak? 

tapi, kalau kita suka baking, dan kita bersemangat nak buat lagi. what ever happens, kita akan still make the effort untuk carik jugak bahan, carik masa untuk buat kek tu.betul? sebab kita tahu, kek tu sedap lagi memuaskan. sungguh!

and I WANT THE SECOND TYPE OF ENTHUSIASM!

sebab…

saya nak sentiasa rasa dibawah perhatian Allah.

saya nak sentiasa rasa dibawah pemeliharaan Allah.

saya nak sentiasa rasa Allah tu sangat dekat.

saya nak sentiasa rasa yang sebenarnya nikmat Allah bagi, lebih dari ujian dia

saya nak sentiasa rasa yang sebenarnya keluarga dan akhawat yang Allah kurniakan adalah untuk saya tarbiyah diri saya.

saya nak sentiasa rasa kasih Allah, rahmat Allah, cinta Allah, dan redha Allah! 

kalau kita ada semangat buat kek, kita akan sentiasa berusaha untuk maintain effort kita untuk dapatkan perasaan best cinta Allah. untuk kita cukupkan amal kita supaya hubungan kita dengan Allah maintain.

macam buat kek (malah, sebenarnya lebih) kalau resipi salah, bahan salah, perkakas rosak. semangat kita yang tinggi akan sentiasa tolak kita untuk baiki semua tu supaya dapat jugak buat kek yang best tu.

oh Allah, always grant me this Himmah Aliah of yours in searching your love!

nilah dia, Himmah Aliah, semangat yang tinggi. sama macam buat kek, malah sebenarnya lagi power! sebabkan perasaan makan kek sedap buatan sendiri (sedap apa buat sendiri) sangat best. (umph, puas!) kita nak buat lagi, tak kesah ah bahan cukup ke tak, kita akan cukupkan jugak!

tapi, tak dapat kalahkan rasa puas cinta Allah!

sebab tu kita kena selalu doa untuk sentiasa ada semangat ni. so, everytime kita rasa down, futur, lost, atau gila gila kejap. kita akan still berusaha untuk balek ke pangkal jalan.

okeh, semua orang ada masalah,betul? tapi dah dah ah fikir pasal masalah sendiri. banyak lagi masalah ummat yang kena fikir. sekejap sekejap bolehlaa, itu normal. tapi, jangan sampai sebabkan kita punya konflik dalaman, tak sampai sampai ustaziatul alam yang kita nak.

(nota untuk diri sendiri)

Image

cukuplah Allah bagi bantu aku menangani masalahku.

wallahu a’alam

thanks for reading..cubalah buat kek, satu pun jadik laa🙂

About seciput

khalifah ALLAH
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s