manisnya ramadhan !

(draft yang disimpan selama dua minggu. huhu, lupa. baru perasan belum tekan button post)

alhamdulillah, ‘ala kulli hal. never regret, never for once !

kadang kadang allah tarik sikit je kesusahan, kesedihan, kehausan, kelaparan. kita dah menggelupur (saya je, kot) tapi, kita tak perasan yang allah dah sediakan pelangi yang cukup cantik disebalik hujan macam nak ribut tadi. alhamdulillah

again, alhamdulillah. allah hiasi ramadhanku dengan kemanisan ukhuwah. terima kasih, kerana sanggup bersama saya selama beberapa jam. saya tahu, awak mesti suka duduk beriman sejenak bersama sama dalam bulatan yang gembira semalam, kan? senyum

setelah hampir dua tahun meninggalkan sahabat di maahad. saya tahu, saya tak dapat nak nafikan pun, yang saya memang telah menjauhkan diri saya dari kalian. eh, kecuali ukthi Z yang memang saling bertemu; lutut bertemu lutut di mana mana konferens riang yang diadakan. eh, saya tahu, awak rindu saya, kan?

alhamdulillah, diberi kelapangan untuk kita bertemu semalam. waaah, sungguh miracle bukan? terpisah dua tahun, lain lain university dan kolej. malah tak pernah merapatkan lutut pun di maahad dulu, tapi allah taqdirkan kita untuk duduk beriman sejenak bersama, semalam. mungkin bunyi macam daa, duduk je pun. tapi saya yakin, yang kita ni tak lain tak bukan ada sebab allah pertemukan kita semalam. senyum

oh, dengan penampilan istimewa, kakak hensem. alhamdulillah, membunga bungakan kemanisan iman semalam🙂

saya tahu, saya hanya manusia biasa. bila awak semua bagi request suruh saya jadi muwajih. saya macam, huh? kenapa saya? saya tak tau keadaan korang macam mana sekarang. saya nak share apa yang berkaitan dengan kita semua pun saya tak tahu. huhu

tapi, allah ilhamkan untuk satu game. alhamdulillah. simple game, but it brought a lot of meaning to us all, kan?

oh, nak tau tak kenapa saya pilih game ni?

sebab saya tahu, setiap satu dari kita ada satu ayat best, yang membuatkan kita ter’point’, terasa, dan memberi kekuatan untuk berubah, malah untuk berada di jalannya terus. insya Allah.

saya ingat nak share ayat kalian. well, kalau ada silap, harap dapat betulkan. huhu. saya juga manusia biasa yang ada short term memory, okeh?

ukthi z (49:9)

Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu”

ukhti J, (8:22)

“Sesungguhnya makhluk yang paling jahat di sisi Allah ialah (orang) yang tuli dan bisu, yang tidak menggunakan akal fikiran”

ukthi W, (29:64)

Dan tiadalah kehidupan dunia ini melainkan senda gurau dan main-main. Dan sesungguhnya akhirat itulah yang sebenarnya kehidupan, kalau mereka mengetahui”

ukhti F (3:109)

“Kepunyaan Allah-lah segala yang ada di langit dan di bumi; dan kepada Allahlah dikembalikan segala urusan”

ukthi D (9:41)

Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), samada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab) dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui”

oh, lagi dua orang, saya kena ingat balek la yang mana, afwan. kalau awak baca ni, dan rasa awak punya yang saya lupa ayat mana, feel free to inform me, sis.

oh oh, sekadar kongsi kegembiraan. ketika saya menaip post ni satu dua minggu yang lalu, hampir. saya sudah pun mendapat jawapan untuk kedua dua interview saya. alhamdulillah, saya peroleh Taylor’s twinning UK dan Bandung twinning UKM. huhu, both of them are great deals. and i had to think through and istikharah to choose. pray for me, insya Allah

ps: thanks in advance. and thanks, cause allah answered your prayer about my interview, alhamdulillah

semoga kita tsabat hingga ke akhirnya, insya Allah🙂

About seciput

khalifah ALLAH
This entry was posted in dnt, general, life. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s