mi bandung dan sirap bandung

it was never in my list.

alhamdulillah, ‘ala kulli hal. never regret, never for once. He has better plans for us, never questioned🙂

less than six days from now, insya Allah, i will be registering myself in one of the universities in Bandung, Indonesia. yup, the place where you’ll never get a mi bandung and a syrup bandung, sebenarnya. Universitas Padjadjaran, Bandung a.k.a UNPAD in collaboration with Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM for short. a twinning program of 3 + 3. still, with His will, a MARA scholar with no allowances for laptop, haha (jangan tanya kenapa, panjang cerita dia)

yup, it was never listed in my options. never was!

saya tak tahu nak mula dari mana. dan sampai mana untuk bercerita. hmm, mungkin boleh mula dari,

jangan merungut, banyak sangat dah Dia bagi. jangan mengungkit, banyak sangat dah kita ingkar.

terima kasih Allah, masih bagi peluang untuk saya hidup dan sambung belajar. kat mana mana pun, bumi Nya jugak, kan? kecik je bumi ni, pusing pusing, kat situ tanah jugak kita kembali. eh

kenapa bukan Taylor’s?

eh, kejap. bagi yang masih tertanya tanya. sebenarnya saya dapat dua tawaran setelah kurang berjaya mendapat placement di Ireland atas sebab sebab tertentu yang Allah tetapkan. dan alhamdulillah dengan rezekinya, diberi peluang untuk membuat pilihan atas dua offer lain; Taylor’s yang boleh buat twinning dengan UK dan UNPAD yang buat twinning dengan UKM.

dan waktu saya post dekat fb tentang keputusan interview taylor’s, ramai yang sangat gembira dengan jawapan yang Allah bagi. ye, saya juga tahu ramai juga yang tak berani tanya tentang status placement saya kerana bimbang saya akan kecewa atas kejayaan orang lain. tapi takpe, jangan risau, saya okeh je. saya juga manusia biasa yang mempunyai perasaan (cemburu itu normal). tapi kalau nak jadi orang beriman, sekejap sekejap je nak bersedih dengan ujian. lepas tu sambung hidup macam biasa. dan saya mahu menjadi orang beriman yang kool dan osem itu.

waktu saya mendapat jawapan dari miss miss yang email saya tentang tawaran Taylor’s, saya rasa waktu tu Allah dah jawab saya punya panggilan. Allah dah maqbulkan hajat saya. cuma, saya tak gembira seperti yang seharusnya

saya rasa biasa sahaja. normal ke?

saya pun tak tahu. tapi saya tahu, saya dah buat yang terbaik untuk interview tu. interview tu susah, tanya soalan pelik pelik. tak pernah di tanya dalam mana mana interview saya untuk PMC dan AUCMS, hatta mock sekalipun. dan saya hanya mampu tawakkal je. sebab saya tak nak pergi tempat lain. saya nak sambung degree saya ke UK kelak, 2 tahun lagi. waktu tu saya fikir tu je. bukan senang nak dapat twinning dengan UK bertaja lagi (balas balek, sebab tak dapat eire lakot, haish). oh, kalau dapat transfer ke UK, boleh jumpa orang orang yang tersayang kat situ. huhu, merata akhawat kat UK eire tu. malah, tempat tu cantik. abah cakap, ni tempat orang high class je, tak payah pergi luar negara dah dapat jumpa foreigner kat sini. pastu, ada budak budak melayu gak kat situ (taylor’s), mungkin boleh bina dan join bulatan gembira, serta menggembirakan lagi mungkin. dan berbagai bagai lagi alasan yang saya pikirkan untuk saya kekal tetap dengan pilihan ni, once saya dah dapat jawapan nanti. seminggu kot tak boleh tidur untuk tunggu jawapan.

tapi, abah ngan umi kata, cuba try yang padjadjaran tu, mana tau tu lebih baik. 

bandung? sorry la, it was never in my list. kalau dapat indonesia dan malaysia, i’d rather chose malaysia. nangis nangis tak mau pergi entrance exam plus  interview tu (ye, saya menangis. huhu, ni portion cerita saya yang awak tak tahu, kan?) even if i got the offer, i plan to reject. tak bukak buku pun untuk exam tu. fizik, bio, chem dan maths. haih, karat kepala ni nak review fizik. tapi saya tak tunjuk la kat orang. muka relax je.

kalau betul allah nak aku pergi bandung, dia akan bagi placement ni. 

kenapa? sebab saya tak jumpa reason lain untuk convince kan diri yang degil ni.

nikmat tuhanmu yang manakah kamu dustakan?

haih, degil manusia ni kan? saya la tu. astaghfirullah al-adhzim😥 hmm, see why i make such choices. all i could say is, moga allah redha. tu je

deep inside my heart, perkataan tak suka, tak setuju, tak minat, tak jumpa akhawat (ye, saya sorang je budak KMB yang pergi ke sana) dan segala bagai tak saya boleh listkan untuk saya tolak tawaran ni sering bermain main.

tapi, deeper inside, nearer to the core, i chose because of Him. only for Him to be pleased. it’s hard. tapi, at one point, tu je jawapan yang saya dapat untuk saya pilih ni, kerana Allah.

bukan kerana nak fly, sebab bila bila boleh fly. bukan sebab nak sambung medik, sebab kat malaysia pun boleh sambung medik. bukan sebab nak jumpa akhawat baru, kerana boleh jadi kat situ tak ada akhawat. bukan kerana tarbiyah, kerana tarbiyah itu hanya perantara kita dan allah. bukan juga kerana dakwah, kerana dakwah hanya akan bergerak kalau kita ada iman.

hanya kerana allah. segalanya kerana allah

susah bukan? nak kekal kan niat pure hanya untuk dia? hmm, saya tahu.

moga Allah redha dengan setiap pilihan yang kita buat🙂

ps: terima kasih Allah, terima kasih umi abah, terima kasih MARA, terima kasih warga KMB-guru guru, aliens dll, terima kasih akhawat(both seniors and juniors), terima kak athina, terima kasih semua orang atas doa kalian. jom kita doa sama sama untuk kebaikan semua orang. moga allah permudahkan dan meredhai hamba hambanya

*saya yang banyak dosa😥

About seciput

khalifah ALLAH
This entry was posted in dnt, general, life. Bookmark the permalink.

8 Responses to mi bandung dan sirap bandung

  1. maaf..bru sempat nk baca…
    bertuahnya awak…
    doakan sy yg tgh mnunggu n tros menunggu ni yer…

  2. Athina says:

    Jumpa di Jatinangor, Bandung iA. Terima kasih pada kamu juga🙂

  3. Hanya Hamba says:

    kan, susah nya nak kekalkan niat tu. awak, sungguh sy rindu, rindu yg teramat. moga awak kuat, moga sy juga kuat. sama sama doakan, moga Allah redha. (‘:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s